PSD vrea control suplimentar asupra fondurilor europene pentru agricultura. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratie Publice, condus de Liviu Dragnea, este propus drept organism intermediar pentru fondurile europene de dezvoltare rurala gestionate de Ministerul Agriculturii.

Propunerea face parte din ‘Acordul de parteneriat al Romaniei pentru perioada 2014-2020 – al doilea proiect”, inaintat luna aceasta de guvernul roman catre oficialii de la Bruxelles.

Ministerul condus de Liviu Dragnea ar urma sa preia, ca organism intermediar, o serie de competente si prerogative de la Autoritatile de Management pentru programele operationale din mai multe domenii prin care Romania atrage banii europeni, inclusiv din agricultura. Astfel, organismele intermediare sunt institutii cu mare influenta, ele urmand sa se

agreement

ocupe inclusiv de interventiile teritoriale integrate (ITI), de evaluarea si aprobarea proiectelor, de distribuirea banilor catre beneficiari.

Culmea este ca aceasta a doua versiune a acordului nu vine cu nici o modificare dupa dialogul initial prin care serviciile Comisiei Europene au formulat critici fata de primul draft al acestui parteneriat. Practic, in Decembrie 2013, Comisia Europeana a cerut Guvernului Romaniei clarificari privind interventia Ministerului Dezvoltarii ca organism intermediar in absorbtia fondurilor agricole. Dar in loc sa le ofere, guvernul nu a facut altceva decat sa pastreze prevederile initiale, precum si interpunerea Ministerului Dezvoltarii in agricultura, riscand astfel tergiversarea semnarii acordului si intarzierea fondurilor europene.

Fata de perioada 2007-2013, si Ministerul Fondurilor Europene va avea puteri sporite in 2014-2020, urmand sa coordoneze implementarea acorului de parteneriat, inclusiv pentru fondurile din agricultura. Si aceasta in conditiile in care tara noastra s-a confruntat cu reale probleme in absortia fondurilor europene tocmai din cauza birocratiei excesive, cat si a multitudinii de aprobari si documente dupa care beneficiarii au fost nevoiti sa alerge in toti acesti ani.

Surse: hotnews.ro; gov.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: